L’activitat física i els seus professionals com aliats de la salut

El fet d’haver superat una pandèmia no ens permet oblidar que durant setmanes vam estar tancats a casa i que durant mesos vam patir restriccions a les nostres llibertats, entre elles, la de poder gaudir de l’esport, l’exercici i l’activitat física tal com l’havíem conegut fins que va arribar la COVID-19 i es paralitzés el món. Aquest fet, inequívocament, va posar en valor com d’important és disposar d’una bona salut.

El temps ha passat i l’activitat física està de moda. L’experiència de la pandèmia ens ha deixat un llegat que és una major consciència per cuidar més i millor la nostra salut.

Segons dades del darrer estudi d’hàbits esportius de Catalunya del 2021 (1), el tercer motiu principal per practicar activitat física de forma regular és la salut, incloent la recomanació mèdica. El primer i segon motiu són, respectivament, la millora de la forma física, i la diversió i l’entreteniment.

A Catalunya s’estimen més de 3.000 morts a l’any per sedentarisme i inactivitat física. Al món, les morts per malalties no transmissibles s’estimen en 41 milions de persones (2) (71% de totes les morts a escala mundial). Tothom coneix algun dels beneficis importants que té l’exercici físic per la salut, com ara prevenir malalties, augmentar l’esperança i la qualitat de vida, ajudar a dormir millor, afavorir les relacions socials, millorar la salut mental, etc.

Però el que no tothom sap és amb quina regularitat cal practicar activitat física per gaudir d’una bona salut, quin tipus d’exercici físic i esport és més convenient per cada persona o de quina manera cal planificar i executar l’activitat física. Aquestes són qüestions que es resolen posant-se en mans dels educadors físics.

Tot i que realitzen sovint aquesta funció, no tots els influencers i youtubers són bons prescriptors d’exercici físic. Cal identificar adequadament els diferents professionals de l’activitat física i l’esport donat que esdevenen agents imprescindibles de la salut.

A Catalunya la Llei 3/2008 regula l’exercici de les professions de l’esport, i estableix que tots els professionals de l’activitat física i de l’esport (AFE) han de disposar de titulacions reglades i certificacions oficials, alhora que han d’estar inscrits al Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya (ROPEC) o bé col·legiats al COPLEFC (Col·legi Oficial de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya).

Aquests professionals es sumen als experts de l’àmbit sanitari com ara metges, psicòlegs, fisioterapeutes i nutricionistes per cuidar i vetllar per la salut de les persones. Per això, els centres esportius i de fitness han de centrar esforços en dissenyar i en implementar programes específics d’exercici físic per a la salut i apostar per la formació actualitzada i contínua dels equips.

A Catalunya ja disposem d’alguna iniciativa en aquesta línia i tenim el repte de donar-li visibilitat. Per exemple, a Tarragona, l’aplicatiu La Salut s’entrena ofereix un cercador de programes d’exercici físic per a la salut (PEFS), gràcies a la col·laboració entre el COPLEFC i el COMT (Col·legi Oficial de Metges de Tarragona), que ha de permetre tant als professionals de l’àmbit sanitari com a la ciutadania en general accedir a programes dissenyats especialment perquè l’activitat física esdevingui efectivament un aliat clau de la nostra salut i benestar.

Eduard Ullate Agramunt
Gerent dels centres esportius del grup Royal Health & Fitness Clubs
Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport
Nº col·legiat COPLEFC 58700

 

Publicat a Diari de Tarragona, el 10 de gener de 2024.
(1) Font: Observatori Català de l’Esport, 2021; a partir de l’Enquesta sobre l’activitat física i esportiva a Catalunya 2019 del Consell Català de l’Esport
(2) Font: OMS (Organització Mundial de la Salut)