Entrenament bàsic per a persones amb poc temps

Avui dia vivim  en un mon frenètic on la feina, la família i totes les obligacions del dia a dia ens porten a oblidar-nos de nosaltres mateixos i descuidar la salut.

Moltes persones deixen l’esport en últim pla perquè existeix la idea que com més temps entrenem és millor. Però és així?

Quan algú afirma que no disposa de temps per entrenar, en realitat està prioritzant altres coses de la seva vida. Ens podem parar a pensar amb tot el temps que dediquem a mirar la televisió, les xarxes socials, etc. i si això ens contribueix positivament a la nostra salut. Sabem de la importància que aporta realitzar exercici físic, i més quan es tracta d’entrenament de força. Molts dels estudis afirmen que realitzar entrenament de força preveu:

  • L’envelliment prematur.
  • Prevé l’osteoporosi.
  • Millora el sistema immune.
  • Millora la funció cognitiva, i un llarg etcètera.

Respecte a la quantitat d’exercici que cal fer a la setmana, l’OMS, recomana entre 150 i 300 minuts setmanals d’activitat física d’intensitat moderada o entre 75 i 150 minuts d’intensitat elevada, el que vindrien a ser de 4 a 6 activitats dirigides d’intensitat moderada com el Zumba o el Pilates o 2-3 activitats dirigides d’intensitat elevada com el Hiit o el Cross.

Per tant, sols dedicant uns 15 o 20 minuts al dia, serien efectius per gaudir de tots aquests beneficis que ens aporta fer exercici físic. No és tant una qüestió de temps sinó de prioritats. Si optem per aquesta opció, haurem de tenir en compte la selecció dels exercicis i de la seva intensitat, ja que serà més efectiu realitzar exercicis compostos que ens ajudin a mobilitzar la major quantitat de massa muscular possible.

Pel que sembla, freqüències d’entrenament de 2-3 dies a la setmana en persones no entrenades  (Jiménez, 2003), s’han mostrat efectives, fins i tot estímuls d’1-2 dies en fases de manteniment (en persones entrenades i durant períodes relativament curts).

Podríem dir que, en qualsevol cas, com quasi tot en aquesta vida, és més important la qualitat (la intensitat, la tècnica, la selecció dels exercicis…) que la quantitat. El resultat d’un entrenament dependrà de l’aplicació d’una càrrega adequada i d’una correcta progressió (González y Ribas, 2002).

En resum, tot i disposar de poc temps lliure per fer exercici físic, realitzar entre 15 i 20 minuts al dia d’exercici d’alta intensitat seria suficient per mantenir uns bons nivells de salut. Per a aquelles persones que disposen de poc temps també serà rellevant augmentar el NEAT (consum d’energia que no prové de fer exercici), decisions com pujar les escales en comptes d’utilitzar l’ascensor, anar a fer la compra a peu en comptes d’utilitzar el cotxe, o passar més estona de peu, etcètera, són petits canvis que poden marcar la diferència.

Axel Sorolla Emilio
Coordinador de tècnics de fitness
Graduat en ciències de l’activitat Física i l’Esport