La intel·ligència emocional, font inesgotable de benestar mental i físic
Podríem afirmar que el ritme de vida actual de gran part de la societat és frenètic. Encegats i sovint sense ser concients, ens trobem immersos en el “fer”. En són uns exemples, les interminables jornades laborals, la multitud d’activitats i responsabilitats familiars i escolars, tots aquells propòsits personals sovint motivats pel nostre estricte ego, entre d’altres més.
I davant d’aquest allau amb la mirada centrada contínuament cap a l’exterior, on es troba el nostre benestar emocional? Tenim en compte el propi món interior?
L’emoció és una resposta complexa de l’organisme davant d’un succés físic, mental, experiencial o cognitiu, per tant, analitzar-les requereix percebre la seva complexitat. Serà necessari acompanyar el seu pas, observar-les i estar molt atents a les possibles reaccions que provoquin, així com, sentir-les i detectar-les a temps.
Un aspecte rellevant és el fet que les emocions no es poden controlar, en tot cas, sí tenim a les nostres mans la possibilitat de gestionar-les per tal d’oferir a cadascuna el lloc que li pertoca. I es pot aconseguir a partir de l’activació de la nostra intel.ligència emocional (habilitat d’identificar, comprendre i regular les emocions pròpies i les dels altres) promovent accions al nostre favor i focalitzant la mirada cap al món interior, quan les emocions se senten observades poden arribar a transformar-se. I ens referim a totes, sense distincions, tant les agradables com les desagradables, la inclusió és fonamental i necessària alhora.
Sovint quan les nostres emocions no són ateses, s’instal·len en el cos físic i posterioment es somatitzen, és a dir, manifestem els impulsos, les angoixes o els conflictes psíquics inconscients per mitjà de símptomes orgànics o funcionals, en alguns casos, fins i tot, podem arribar a emmalaltir. Si l’estímul de l’emoció no és observat, és probable que ens tornem presos de reaccions involuntàries, mancades de coherència entre el sentir, el pensar i l’actuar.
És tranquil·litzador saber que les emocions són passatgeres, no podem pretendre que es quedin amb nosaltres de forma indefinida, no som capaços de mantenir l’alegria durant molt de temps, però tampoc la tristesa. Per tant, si aconseguim percebre aquesta impermanència, serem capaços d’acceptar el seu pas, per així dona’ls un lloc, d’aquesta manera no ens dominaran, serem nosaltres qui decidirem el valor que li donem a la seva visita. “Som una casa d’hostes”, títol d’un poema de Rumi sobre com podem donar la benvinguda a totes les emociones i acceptar-les com a enriquidores missatgeres.
Diferents estudis han demostrat que una persona emocionalment intel·ligent gaudeix d’una bona salut mental i un millor rendiment, i per aquest fet s’aplica tant en l’àmbit clínic i terapèutic com en el laboral, educatiu o esportiu.
Destaquem alguns dels seus beneficis:
- L’autoconeixement ens permet millorar la nostra autoestima i autoconfiança, conseqüentment ens ajuda a prendre consciència d’aquells reptes que podem aconseguir.
- Prenem millors decisions quan coneixem els estímuls que desencadenen les nostres emocions.
- La comprensió de les nostres emocions i les dels altres millora les relacions interpersonals.
- Ens permet reduir l’estrès.
- És un gran recurs per al creixement personal.
Per acabar, us comparteixo la següent pràctica de reconeixement emocional:
- Busca i regala’t una estona de la teva jornada diària, poden ser entre 5 i 10 minuts.
- Troba un lloc on puguis estar tranquil i adopta una postura molt còmoda i quieta.
- Tanca els ulls, para atenció a la teva respiració i realitza 3 respiracions lentes i profundes.
- Fes un escaneig corporal per tot el cos, percebent les sensacions físiques.
- Observa com et sents i reconeix quines emocions apareixen.
- Intenta percebre en quina part del cos descansen les emocions i respira-les.
- Observa atentament el moviment de l’emoció.
- Acaba realitzant 3 respiracions profundes i obres els ulls.
Prendre consciència, l’escolta activa i el sentir, en definitiva, enfoca la mirada cap al teu món interior.
Núria Olivé Marimon
Mestra de Primària
Màster en Pedagogia Sistèmica i Educació Viva
Formació en Mindfulness i PNL
Formació en curs – Guia en Meditació – Programa MET